marți, 16 februarie 2010

MĂNĂSTIREA SĂRĂCINEŞTI (JUD.VÂLCEA)


MĂNĂSTIREA SĂRĂCINEŞTI
(JUD.VÂLCEA)



Pe drumul de la Râmnicul Vâlcii spre Băile Olăneşti, în mijlocul satului Valea Cheia (fost Sărăcineşti), pe stânga, se află un frumos aşezământ monahal aparţinând vremurilor lui Şerban Cantacuzino şi Constantin Brâncoveanu. Mănăstirea Sărăcineşti a fost ridicată pe moşia boierilor Sărăcinescu, după care i s-a dat numele, care au dăruit moşia lor, pentru întemeierea unui aşezământ de felul celor cu care minunatul ţinut al Vâlcei era şi este împodobit.
Biserica mănăstirii a fost ridicată, potrivit pisaniei, în anul 1688, la sfârşitul domniei lui Şerban Cantacuzino, de către Ştefan, episcopul Râmnicului, ispravnic fiind ieromonahul Zosima. A fost pictată în 1718, prin strădaniile episcopului Damaschin al Râmnicului, zugravi fiind Teodosie, Gheorghe şi Preda, care lucraseră la mai multe biserici şi mănăstiri brâncoveneşti. La sfârşitul sec.al XVII-lea şi în cursul secolului următor au fost ridicate turnul-clopotniţă, zidurile de incintă, casele mănăstireşti şi anexele gospodăreşti. Mai multă vreme mănăstire de călugări, în 1860 a devenit chinovie de călugăriţe, apoi din nou de călugări, până în anul 1873. De la cel din urmă an şi până în 1913, a fost biserică de mir, servind credincioşilor din satul Sărăcineşti. În 1913 a redevenit mănăstire de maici, până la desfiinţarea sa abuzivă, în 1960, de către autorităţile comuniste, care au înfiinţat acolo un cămin de bătrâni. În ultimii ani, după strămutarea acestuia, mănăstirea a fost reînfiinţată, necesitând însă grabnice lucrări de restaurare şi de constituire a comunităţii monahale.
Biserica Adormirea Maicii Domnului se află chiar în mijlocul incintei şi se prezintă ca un splendid monument românesc de secol XVII, fiind ridicată, potrivit tradiţiei, în locul unei biserici mai vechi. Are pridvor cu opt stâlpi (dintre care doi semiîngropaţi), pronaos, naos şi altar, planul său fiind trilobat. O singură turlă, măreaţă, octogonală ca plan şi având o bază pătrată, încununează naosul. Deasupra intrării în pridvor se află zugrăvit tabloul hramului; în pridvor, în partea stângă, se află mormântul episcopului Ştefan al Râmnicului (1693), iar deasupra intrării în pronaos se află pisania sculptată în piatră, la anul 1688. Pridvorul şi restul încăperilor păstrează splendide picturi brâncoveneşti, care necesită însă restaurării, ca urmare a trecerii secolelor. În pronaos, pe zidul care desparte această încăpere de pridvor, precum şi pe cel sudic, sunt înfăţişaţi ctitorii, respectiv episcopii Ştefan şi Damaschin, ţinând biserica în mâini, vel comisul Tănăsie Sărăcinescu, jupâneasa Ilina şi fiul Mareş, vel clucerul Tănăsie Păuşescu, jupâneasa Aspra Păuşescu (fostă Sărăcinescu) şi fiica Stanca etc.
Exteriorul lăcaşului este zugrăvit în alb, remarcându-se, la nivelul superior al zidurilor, un rând de ocniţe oarbe, intersectate.
Către sud se află turnul-clopotniţă, iar pe laturile de nord, vest şi est, casele mănăstireşti, ridicate în stil românesc, cu cerdac şi pivniţe înalte.

8 comentarii:

  1. sunteti cel mai tare domnule profescor

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne pomeneste-ne intru chinovii, Leana Gina Pusa Aurica Gore Lina Micaita Sisoie Marieta, maici si frati bisericesti,Sisoie Marieta Marceana Clement Maria Magdalena Andreea Elena Glicheria Trifona Mihail si Xenia,intru
    legitimatii mall german,intru legitimatia
    bisericeasca si acatist sf Justin Parvu,
    si vesminte maici cu comanac si rase frati bisericesti[croitori bucatari pietrari cofetari mecanici vanzatori,bufetieri],1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sintem in juramant de Sumane Negre [comert],si tacit tacut popiii, rudele peste 93% toti pomenitii cerc colaborationist si adeptii,fiecare eu parintii bunicii unchiul sora [3 soti],incuviinteaza popa punem merele la sf altar 1900-vesnic,juram pe Biblie, toti la fel drepturi frateste impartit de popi multiplicate,legamant Atos romanesc aici sat metoc vesnic.Platitoarea icoana noastra vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu, cu parintii si bunicii ,avem fofeze in geamuri proprii personale, comune,1900-etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  5. eu cu parintii am luat croitoria si farmacia gratuit toata din manastirea Saracinesti 1900-vesnic[minte de Sus sa avem in capete si suflete inimi] vesnic si etern.

    RăspundețiȘtergere
  6. sintem maici si frati bisericesti canonici cu cruce stavrofori,eu parinti sot bunici[3] unchi sora in manastire inchinati sf Spiridon,Teodosia,Filimon,Alexandru,Alexandra,Ecaterina,Teodora ,Arsenie,Iachint,si Vasile,fiecare pe numele sau 1900-etern si vesnic cu caramisa si panzele vesnic cerem act la fisc vesnic.Gratis etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  7. sintem directori sefi manipulanti vechi ceausisti stoc SND sere agricole cu aceeasi meserie toti pomenitii vii si morti 1900-vesnic si etern[sa stiim vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  8. sintem,,homo sapiens,, toti pomenitii vii si morti 1900-vesnic corect.

    RăspundețiȘtergere