sâmbătă, 27 februarie 2010

SCHITUL OSTROV (JUD.VÂLCEA)


SCHITUL OSTROV
(JUD. VÂLCEA)


Aşezat pe un ostrov al râului Olt, după care a şi primit numele, lângă oraşul Călimăneşti, schitul Ostrov a fost, după surse medievale, cea mai veche comunitate de călugăriţe, din cuprinsul Ţării Româneşti. Cea dintâi biserică exista în sec.al XIV-lea – al XV-lea, poate chiar din vremea lui Mircea cel Bătrân; oricum, apare menţionată într-o carte domnească din anul 1500, a voievodului Radu cel Mare. În anii 1521-1522, Neagoe Basarab şi soţia sa, Doamna Despina, au ctitorit biserica păstrată până astăzi, cu hramul Naşterea Maicii Domnului. Cândva după anul 1522, Doamna Despina s-a şi călugărit aici, luând numele de Maica Platonida. În anul 1599, tot la Ostrov s-a călugărit Doamna Tudora, mama lui Mihai Viteazul, luând numele de Maica Teofana. Biserica a fost pictată în interior între anii 1752 (altarul)- 1760 (restul încăperilor). A funcţionat ca aşezământ de călugăriţe până în anul 1890, recăpătând acest statut în urmă cu câţiva ani, după ce o vreme a fost aşezământ de monahi. Un incendiu a devastat în anul 1838 stăreţia şi chiliile, refacerea acestora, ca şi a bisericii, făcându-se în anii 1940, 1956-1957, 1962-1963, 1978-1980. Pictura a fost restaurată în anii 1987-1988 şi este în curs de restaurare şi în prezent.
Aşezământul de la Schitul Ostrov, la care se ajunge din centrul oraşului Călimăneşti, un pod de beton făcând legătura cu insula, în partea sudică a căreia se află schitul, cuprinde incinta de zid, turnul-clopotniţă, casele monahale, stăreţia şi biserica. Edificiul cel mai important şi cel mai vechi, biserica, are dimensiuni modeste, dar valoarea sa istorică şi artistică este nemăsurată. Clădirea prezintă un pridvor închis recent cu termopan, pentru protejarea splendidei picturi de pe zidul despărţitor de pronaos. În această din urmă încăpere se păstrează tablourile votive ale ctitorilor, Neagoe Basarab şi Doamna Despina. Tâmpla bisericii datează de la începuturile lăcaşului şi este realizată din lemn de tei (poate adus din Munţii Coziei) aurit, mai multe icoane dăruite pe la 1522 de ctitori aflându-se astăzi la Muzeul Naţional de Artă. O singură turlă, octogonală pe o bază pătrată, încununează biserica, deasupra naosului. Iluminatul natural este asigurat prin ferestre înguste şi înalte, cu ancadrament de piatră sculptată, câte una la fiecare încăpere, atât spre sud, cât şi spre nord, precum şi la altar, către est.

9 comentarii:

  1. au afacerile spraiuri parfumuri de la sf Mileva numai Jibl...1900-vesnic,sa dea sfanta afacerile mele satului 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  2. este icoana, Biblia,,hartiile, panza si artefactele, moastele si obiectele de Cult mirul si V-16 in schit 1900-vesnic,.

    RăspundețiȘtergere
  3. este monetarul si planul meu de conturi Gostat in Sfanta sfintelor 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  4. este dosarul meu circulara pe rol la Mislea nu renunt vesnic la acuzatii 1900-vesnic la Visina vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  5. sint vanzator de iluzii..cnp.1900-vesnic.Trifona,vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  6. sa stie fecioarele ce am vazut la politie 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  7. este marfa afacerile mele si V-16 aici sat trei sate ale oamenilor toate trusourile si oltenesti, infime ca pret ale oamenilor 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  8. sint voturile mele marfa abatie,thouret ioana antida, aici sat trei sate calea dreapta toate toti 1900-vesnic

    RăspundețiȘtergere
  9. este dosarul meu circulara pe rol la pocitan,lolea si cornilas , gavrilas , nu renunt vesnic la acuzatii 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere